Excellence Utvikling

Excel utvikling og VBA makro programmering

Hva er forskjellen mellom funksjonene RANG.EKV og RANG.GJSN?

Både RANG.EKV og RANG.GJSN hjelper deg å finne ut rangering av verdier i en definert område/matrise. Forskjellen er hvordan funksjonene behandler verdier som er lik. For eksempel hvis du har tallene 4, 3, 3 og 1 (så 3 har vi to ganger):

  • RANG.EKV: Hvis to verdier har same rangering, så leveres høyeste rangering for begge verdier (i eksemplet rangerer 4 på plass 1, begge 3 på plass 2 og 1 rangerer på plass 4.)
  • RANG.GJSN: Hvis to verdier har same rangering, så leveres gjennomsnitt av rangering for begge verdier (i eksemplet rangerer 4 på plass 1, begge 3 på plass 2.5 og 1 rangerer på plass 4)
Excel funksjoner RANG.EKV og RANG.GJSN levere rekkefølge av tall i et område
I kolonne B har vi fire tall (to av dem er lik) og vi ønsker å bestemme rang til alle disse tall. I to kolonner (C og D) demonstrerer vi RANG.EKV og i to andre kolonner (E og F) demonstrerer vi RANG.GJSN. Vi bruker funksjonene både i stigende og synkende rekkefølge.

Syntaks av RANG.EKV

Her skal vi se på RANG.EKV. Merk at syntaksen til RANG.GJSN er akkurat det samme.

=RANG.EKV(tall; ref; [rekkefølge])

Tall: Det er tallet du ønsker å bestemme rangering av

Ref: Referanse/Matrise du ønsker å sammenligne tallet med

[rekkefølge]: Synkende aller stigende rekkefølge. Oppgir du ingenting, så blir det synkende rekkefølge Synkende rekkefølge betyr at høyeste tall har laveste rangering (dvs. rangering = 1)

[rekkefølge] Betydning
0 Synkende rekkefølge. Høyeste verdi rangerer på plass 1. Et eksempel er en fotballtabell, der laget med høyest antall poeng rangerer på plass en.
1 Stigende rekkefølge. Laveste verdi rangerer på plass 1. Et eksempel er et sykkelritt, der deltakeren med lavest tid er på plass en.

Last ned eksemplet her:

Last ned Excel fil
rang.xlsx

Om Excellence Utvikling

Excellence Utvikling hjelper bedrifter med alle oppgaver rundt Microsoft Excel, blant annet utvikling av kalkyler, dashboards, makroer og mye mer. Ta gjerne kontakt med alle typer spørsmål eller finn ut mer om våre Excel konsulent tjenester. Lik gjerne siden på Facebook, så får du alle nyheter.