Excellence Utvikling

Excel utvikling og VBA makro programmering

Hvordan du bruker INDEKS funksjonen

INDEKS hjelper deg å finne verdier i en matrise. Alt du trenger i tillegg er radnummeret og kolonnenummeret, så får du verdien som resultat.

=INDEKS(matrise; rad_nr; [kolonne_nr])

Matrise: Omradet i en tabell som inneholder verdien du ønsker å slå opp

Rad_nr: Radnummeret av verdien

Kolonne_nr: Kolonnenummeret

INDEKS funker så å si som et koordinatsystem på en kart. Når du har gitt opp matrisen, så er første rad radnummer 1 og første kolonne kolonnenummer 1.

Eksempel: Vis innbyggertall i en tabell

Excel funksjon INDEKS
Matrisen (søkeområde) for INDEKS funksjonen er område G6:I10. Vi ønsker å lese av verdien i rad 1 og kolonne 1 – som er 975 744.

Vi ønsker å lese av innbyggertallet (eller endring/prosent endring) fra en tabell. INDEKS funksjonen i celle D6 søker i område F6:I10. Radnummeret og kolonnenummeret står i B6, henholdsvis C6. I eksemplet søker vi etter verdien i rad 1 og kolonne 1, som er innbyggertallet til Oslo. INDEKS leverer 974 755 som resultat.

Hva er hensikten med INDEKS

I eksemplet virker det kanskje litt unødvendig å bruke INDEKS. Men her var hensikten kun en demonstrasjon av funksjonen. INDEKS blir veldig nyttig når du kombinerer den med andre funksjoner. Det gjelder spesielt for funksjoner som kan levere tall som resultat. Veldig viktig er kombinasjonen av INDEKS og SAMMENLIGNE, men også INDEKS og ANTALLA. Det er mulig å bygge mektige formler.

Last ned eksemplet her:

Last ned Excel fil
indeks.xlsx

Om Excellence Utvikling

Excellence Utvikling hjelper bedrifter med alle oppgaver rundt Microsoft Excel, blant annet utvikling av kalkyler, dashboards, makroer og mye mer. Ta gjerne kontakt med alle typer spørsmål eller finn ut mer om våre Excel konsulent tjenester. Lik gjerne siden på Facebook, så får du alle nyheter.