Excellence Utvikling

Excel utvikling og VBA makro programmering

Hvordan og hvorfor bruke avmerkingsbokser i Excel

Avmerkingsbokser (også avkrysningsbokser) er en type skjemakontroll i Excel. I motsetning til alternativbokser kan du markere flere bokser samtidig – eller ingen i det hele tatt. Dermed ar avmerkingsbokser et bra alternativ når du vil ikke tvinge brukeren til å ta et valg eller om det er flere valgmuligheter.

Avmerkingsbokser har en cellekobling. Du velger en celle. Når du avkrysser avmerkingsboksen, så vises «SANN» i denne cellen. Ellers vises «USANN». Disse verdier kan du bruke i forbindelser med formler, f.esk. HVIS funksjonen.

Tipp: SANN har en «intern» verdi av «1» og «USANN» har en verdi av 0. Det er også en måte å bruke resultatet fra avmerkingsboksen.

Slik legger du til avmerkingsboksen

Avmerkingsbokser finner du i Utvlikler fanen - Sett inn
Avmerkingsbokser finner du i Utvikler fanen - Sett inn - Avmerkingsboks

I Utvikler fanen (se her hvis du ikke ser utviklerfanen i båndet) klikker du på «Sett inn», «Skjemakontroller» og så «Avmerkingsboks». Nå kan du plassere boksen i regnearket. Du kan velge om du vil ha tekst ved siden av boksen eller ikke.

Slik bruker du avmerkingsboksens verdi i formler

I cellen du velger som cellekobling star det SANN eller USANN - avhengig om avmerkingsboksen er krysset av eller ikke
I cellen du velger som cellekobling star det «SANN» eller «USANN» - avhengig om avmerkingsboksen er krysset av eller ikke

Høyreklikk på avmerkingsboksen. Deretter klikker du «Formater kontroll». I fanen «Kontroll» velger du en cellekobling. I cellen du velger her vises det «SANN» når boksen er avmerket. Ellers står det «USANN» i cellen.

Slik legger du til avmerkingsboksen

Avmerkingsbokser i Excel gir brukeren mulighet til å ta et valg. Boksen har en cellekobling. I denne cellen står det «SANN» eller «USANN». Med hjelp av f.esk. HVIS funksjonen er det mulig å «lese» av brukerens valg og utføre beregning tilsvarende.
Avmerkingsbokser i Excel gir brukeren mulighet til å ta et valg. Boksen har en cellekobling. I denne cellen står det «SANN» eller «USANN». Med hjelp av f.esk. HVIS funksjonen er det mulig å «lese» av brukerens valg og utføre beregning tilsvarende.

I eksemplet har vi en produkt og når det krysses av «rabatt» skal det trekkes rabattsatsen i celle F6 fra prisen. For å få takk i beløpet etter mulig rabatt setter vi en HVIS formel i celle G6. Avmerkingsboksen er koblet til celle E6.

=HVIS(E6=SANN,C6*(1-F6),C6)

Først sjekkes om E6 inneholder verdien «SANN». Hvis det er tilfelle, så er beløpet C6*(1-F6). Står det «USANN» i E6 (eller noe som helst annet en «SANN»), så blir beløpet det samme som prisen, C6. Når du er ferdig kan du selvsagt skjule hjelpecellen/cellekoblingen.

Last ned eksemplet her:

Last ned Excel fil
avmerkingsboks.xlsx

Ønsker du hjelp med dine Excel utfordringer?

Excellence Utvikling hjelper bedrifter med alle oppgaver rundt Microsoft Excel, blant annet utvikling av kalkyler, dashboards, makroer og mye mer. Ta gjerne kontakt med alle typer spørsmål eller finn ut mer om våre Excel konsulent tjenester. Lik gjerne siden på Facebook, så får du alle nyheter.